Olipa kerran Esko. Esko halusi käyttää irkkiä, mutta Esko oli hieman tyhmä. Seuraavilla ohjeilla hänkin kuitenkin onnistui.

Esko oli kuullut jostain, että klikkaamalla vaikka tätä linkkiä hän voi imuroida ohjelman nimeltä mIRC, jolla legendan mukaan pääsee sinne salaperäiseen irkkiin. Esko siis klikkasi linkkiä, jolloin tapahtui seuraavaa:

Eskon silmille hyppäsi tältä näyttävä ikkuna, jossa Eskon käsityksen mukaan kysytään, että miten tämän asennuspaketin kera toimitaan. Esko valitsi oikein, ja klikkasi "Open". Esko muisti, että hänen nolo kaverinsa käyttää suomenkielistä Windowsia, jossa samassa kohdassa lukee "Avaa". Esko nauraa kaverilleen.

Eskolla on huiman nopea Saunalahden liittymä, joten imuroinnissa kesti n. 2s. Kun imurointi valmistui, oli Eskon edessä taas hassu ikkuna. Esko klikkasi jälleen oikein, eli "Next".

Tämän jälkeen asennusohjelma kyselee Eskolta, josko hän hyväksyy mIRC-ohjelman käyttöehdot. Eskoa eivät ehdot kiinnosta, joten hän klikkaa suoraan "Yes", ja asennusprosessi jatkuu.

Seuraavaksi asennusohjelma tarjoaa Eskolle oletusarvoista asennuskansiota, ja eräitä jänniä asennukseen liittyviä vaihtoehtoja. Eskon mielestä tarjottu kansio on ihan hyvä, ja asetuksiinkaan ei ole syytä koskea, joten hän klikkaa "Install".

Eskon kone on hypernopea, ja asennuspalkki viuhahtaa salamannopeasti Eskon silmien edessä kuten kuppalutka rokkibändin keikalla. Eikä Esko olisi mitään asennuksen aikana tarjottavasta vähästä informaatiosta tajunnutkaan. Nyt Eskon edessä on siis tämänsorttinen ikkuna. Eskon ei siitä tarvitse välittää, joten hän sulkee sen.

Em. turhan ikkunan alta esko löytää uuden, pienemmän ikkunan, jossa asennusohjelma kertoo asennuksen onnistuneen. Esko haluaa käynnistää mIRCin heti, joten hän klikkaa rastin kohtaan "Launch mIRC", ja klikkaa sen jälkeen Finish.

Eskolla menee putkeen. mIRC käynnistyy, ja päällimmäisenä on tämä ikkuna, jossa kysellään Eskosta perustietoja, joita sitten muut IRC-luumut voivat urkkia. Esko on todellakin tyhmä, ja ilmoittaa oikean nimensä ohjelman tietoihin. Jos Esko vaivautuisi kyselemään kavereiltaan soveliasta menettelyä, kertoisivat he Eskolle että anonyyminä on parempi vittuilla ihmisille. Kyllä Esko vielä joskus oppii. Sähköpostia Eskolla ei ole, joten siihen kohtaan hän heittää pelkän viivan. Nickname-kohtaan, johon siis syötetään IRC-verkossa käytettävä nimimerkki, Esko lykkää vilkkaan mielikuvituksen tuotteen: "Esko". Esko kuitenkin hoksaa, että jollain on mahdollisesti jo sama nickname käytössä, joten hän lisää varuilta kakkosvaihtoehdon: "Esko-2". Esko kuunteli joskus kovien IRC-jätkien keskustelua, ja kuuli juttua jostain invisible modesta, joka estää vatipäisiä italialaisia lähettämästä heille mainoksia, joten myös hän klikkaa rastin kohtaan "Invisible mode"

Lopputulos näyttää siis Eskon tapauksessa tältä.

Eskon luukussa asui ennen aivan järkyttävä nolife-irkkaaja, ja Eskon kämpässä on siis mieletön IRC-fengshui. Se nariseva ääni eskon korvien välissä puhuu taas hänelle, ja käskee klikata saman ikkunan sivuvalikosta kohdan Identd. Esko tottelee komentelevaa nörtin haamua, ja klikkaa, lisäten rastin kohtaan "Enable Identd server". Esko myös lisää user id -kohtaan oman tunnuksensa, eli tässä tapauksessa "esko".

Nyt Esko alkaa olla elintärkeiden perusasetusten osalta valmis, ja hän klikkaa "Ok". Säätöikkuna katoaa, ja jäljellä on vain iso valkoinen ikkuna. Esko kuuntelee itsensä Pepsin yliannostukseen tappaneen nörtin haamua, joka käskee hänen kirjoittaa alariville seuraavasti:
/server irc.saunalahti.fi
Esko hiukan ihmettelee älytöntä riviä, mutta haamunörbert selostaa Eskolle, että näin otetaan yhteys IRC-palvelimeen. Esko tekee työtä käskettyä, ja kirjoittaa rivin, ja painaa päälle Enter. Jotain tapahtuu, mutta hetki kestää. Tämän hetkosen aaveileva nörtti käyttää hyväkseen, ja alkaa selittää Eskolle, että koska hänellä on Saunalahden liittymä, tulee hänen käyttää palvelinta irc.saunalahti.fi. Jos Eskolla olisi Elisan liittymä, tulisi hänen korvata irc.saunalahti.fi osoitteella irc.kolumbus.fi. Jos taas hänellä olisi Soneran liittymä, olisi palvelimena irc1.inet.fi, ja jos palveluntarjoaja on DNA, pitää käyttää palvelinta irc.cc.tut.fi - DNA:lla kun ei ole ihan omaa IRC-servoa. Eskoa alkaa vituttaa epätoivoisesti pätevä kuollut nörtti, mutta minkäs sille mahtaa.

Eskoa neuvova nörtti oli kuitenkin nk. n00b, eikä kertonut Eskolle, että portiksi kannattaa valita muu kuin oletusasetus, ettei yhdistämisessä kestä niin kauaa. Se on kuitenkin nyt myöhäistä ja melko samakin, koska yhteys saatiin jo, ja tällainen ikkuna ilmestyi. Eskon mielestä ikkuna on aivan turha, ja klikkaa rastin pois kohdasta "Pop up favorites on connect", jottei kyseinen ikkuna enää seuraavilla kerroilla ilmesty ruutuun. Päälle Esko klikkaa "Ok". Esko valitsee oikein.

Nyt Esko näkee vain hassun ikkunan jossa on taas ties mitä epämääräistä tekstiä. Esko kuitenkin huomaa, että jollain on jo käytössä nimimerkki "Esko", joten hänen valitsemansa kakkosvaihtoehto on otettu käyttöön ohjelman toimesta käsin. Nörtin ääni käskee olla välittämättä teksteistä, ja kirjoittaa alariville komennon: "/join #esko" sekä painaa päälle entteriä. Tällä keikauksella Esko liittyy kanavalle #esko.

Näin siis.

Esko liittyy siis kanavalle, mutta on siellä kuitenkin ihan yksin. Kanavaikkunan oikeassa reunassa Esko näkee kanavalla norkoilevat käyttäjät. Koska Esko liittyi ennestään tyhjälle kanavalle, näkyy Eskon nimimerkin edessä hassu @-merkki, joka nörtin juttujen mukaan tarkoittaa operaattoristatusta, jollaisen omaavat voivat potkia väkeä kanavilta, ja estää heidän pääsynsä sinne jatkossa. Eskolla on kova olo, vaikkei hänen valtansa alla ketään olekaan.

Eskoa harmittaa olla yksin, joten aikansa kuluksi hän kirjoittaa viestin kanavaikkunan alariville ja painaa entteriä.

Eskon viesti näkyy nyt kanavaruudussa, ja näkyisi myös muille kanavalaisille, jos sellaisia olisi.

Esko päättää ryhtyä etsimään ystäviä, ja nörtti käskee hänen testata kanavaa #luumupuu - Esko siis kirjoittaa sinne päästäkseen kanavaruutuun (tai mihin tahansa vastaavanlaiseen ikkunaan) /join #luumupuu
sekä tietysti sitä entteriä päälle. Tässä vaiheessa nörtti muistuttaa, että kaikkien komentojen eteen tulee aina tuo kauttaviiva eli /

Esko siis kirjoittaa em. komennon ja painaa entteriä, liittyen onnistuneesti kanavalle #luumupuu. Siellä odottaa jännä heppu nimeltä SpaceDog.

Esko ja SpaceDog tervehtivät toisiaan, jonka päälle SpaceDog käy selittämään mitä musiikkia hän ko. hetkellä kuuntelee.

Eskoa ei kiinnosta.


Nyt Esko on siis todellakin IRKISSÄ. Nörtti selostaa noin tuhannesta muustakin jännästä niksistä, muttei Esko enää välitä. Hänhän on nyt irkkaaja, ja voi unohtaa kaiken muun. Hän kuitenkin muistaa nörtin maininneen, että tämä kyseinen IRC-verkko on vain yksi monista, ja nimeltään IRCnet. Jos Esko joskus haluaa naurettavien teinien sakkiin, Quakenettiin siis, pitäisi hänen käyttää palvelinta irc.fi.quakenet.org
Eskon mielestä Quakenet kuulostaa kuitenkin älyttömältä. Esko on oikeassa. Vaikka Esko vittuili SpaceDogille, lupaa SpaceDog ikuistaa Eskon suuren selviytymistarinan, ja järkätä sen jonnekin nettiin, jotta muutkin pösilöt voivat siitä opikseen ottaa. SpaceDog sanoo myös, että hän paskat nakkaa ääliömäisen suurista screenshoteista sivulla, mutta pyytää kuitenkin ihmisiä kertomaan, oliko tästä tarinasta heille apua, ja lähettämään siitä tiedon osoitteeseen runkkaan@saunassa.com.